El poble de la Batllòria: passat, present i futur

Un estudi sobre el poble de la Batllòria

Us presentem el dossier que des de l'assemblea local de la CUP Sant Celoni i la Batllòria hem estat elaborant durant diversos mesos amb l'objectiu de conèixer a fons com han viscut i com viuen els veïns d'aquest poble i quines necessitats tenen.

>> Vídeo presentació del dossier

>> El poble de la Batllòria: passat, present i futur (dossier) 

>> El poble de la Batllòria: passat, present i futur (versió abreujada)

Aquest treball sorgeix d’una inquietud de les persones que formem part de l’assemblea local de la CUP de Sant Celoni i la Batllòria. Sempre hem tingut molt clar que per gestionar com cal els recursos públics primer cal conèixer bé la realitat, i per fer-ho convé saber del cert com viuen i quines necessitats tenen els veïns de cada barri, perquè l’espai on vivim i que ens envolta cada dia ens defineix la vida en tots els sentits.

Per això fa un parell d’anys vam posar fil a l’agulla. Vam començar a estudiar els barris celonins i, paral·lalement, la tardor passada vam decidir emprendre l’estudi del poble de la Batllòria, una empresa molt més ambiciosa, per dimensions i per singularitat històrica, social i cultural, però imprescindible.

Fa una mica més de 90 anys que la Batllòria va ser annexionada a Sant Celoni (1927), un greuge que es va intentar superar als anys 90 amb l’intent de segregació impulsada efusivament per la majoria de veïns, un moviment que finalment no va fructificar per motius legals i que va conduir a la creació de l’actual Consell del Poble (2004). Un poble, doncs, amb una història molt particular i amb una idiosincràsia social, cultural, natural, patrimonial i productiva que hem pogut conèixer bé, a partir de molts testimonis, i del qual hem obtingut la fotografia que presentem aquí.

Malgrat que la nostra intenció inicial era aprofundir en tots els aspectes que defineixen la vida actual de la Batllòria, hi ha un capítol que no hem pogut desenvolupar com hauria estat desitjable. Es tracta de les dades referents a l’ocupació i a la renda dels batlloriencs. No ha estat possible trobar les primeres perquè els organismes oficials no diposen de dades desagregades inferiors al municipi i, pel que fa a les segones, les referents a la renda, perquè la mostra de dades que hem obtingut no és prou significativa per treure’n conclusions generals.

Tot i això, considerem que el resultat de l’estudi és prou representatiu per entendre com viuen els veïns del poble de la Batllòria actualment i quines necessitats tenen.

No volem acabar aquesta presentació sense agrair la bona disposició de molts batlloriencs i batllorienques, que no van dubtar a l’hora d’afegir-se a aquest grup de treball, persones inquietes totes elles, molt conscients de la singularitat del seu poble i amb l’ànim sempre de millorar-lo. Sense totes elles no tindríem la foto que ara tenim, segur.

 

Persones que han col·laborat a fer aquest dossier Anna Bassols, Anna Oliver, Antoni Pujol, Carmen Rodríguez, Cristina Montoya, Florentí Ruiz, Gerard Carot, Gerard Masferrer, Glòria Giménez, Glòria Montsant, Joan Bruguera, Joan Fugarolas, Joan Mercader, Joan Xamaní (Inacsa), Jordi Gómez, José Manuel Verges, Josep Maria Saurí, Lluís Torrent, Montse Calabuig, Núria Vall·llosera, Oriol Comajoan, Paco Fernández, Pep Martí, Providència Creus (i altres representats dels comerciants), Quim Torrent, Ramon Masnou, Rosa Pizarro, Roser Calvet i Xavier Alfaras.