[2] El Vilacup en petites càpsules: l'Hospital es transforma en un simple ambulatori
L'HOSPITAL, UN SIMPLE AMBULATORI?
Sant Celoni passa d’anhelar un hospital modern a disposar d’un ambulatori “arregladet” que cada vegada presta més serveis privats
Ara no fa pas més de quatre anys, a Sant Celoni el debat versava sobre quan començarien les obres d’un nou i modern hospital. Tothom ho donava per fet. Fins i tot CiU va justificar l’execució d’un pla urbanístic esbojarrat i sense cap sentit perquè garantia (asseguraven) disposar dels terrenys necessaris per construir el nou hospital. Era una veritat absoluta que no admetia, no només cap oposició, sinó tampoc un mer interrogant innocent. Qüestionar l’hospital era, fins i tot, anar contra Sant Celoni. D’aquella veritat sagrada, i com aquell qui no vol la cosa, hem passat a discutir quina és la millor opció per impedir que l’hospital de “sempre” no quedi reduït a un simple ambulatori. Ara en diuen un hospital lleuger, que equival a un hospital en què els pacients no queden ingressats. Això; d’anar-hi i marxar el mateix dia, la qual cosa implica que els casos en què això no sigui possible, els assumirà un altre hospital; per exemple, Granollers, sempre que continuï prestant serveis de sanitat pública, perquè, recordem-ho, com Sant Celoni, també és una fundació privada a la qual anualment el Departament de Salut de la Generalitat li compra la prestació d’un volum determinat de serveis.
El nou ‘Baix Montseny Salut’
El debat és aquest: què en quedarà de l’hospital de Sant Celoni? Un hospital lleuger en concurrència amb un hospital privat amb tots els ets i uts? O directament un mer hospital privat? De moment, la cartera de serveis privats que presta l’hospital ja és explícita, generosa i aixoplugada sota la marca “Baix Montseny Salut”. Amb tot, però, la pàgina web corporativa d’aquesta nova entitat persegueix refredar aquesta hipòtesi i adverteix que “no és amb la nova marca que s’enceta l’activitat privada a l’Hospital (de Sant Celoni); històricament, aquesta ha estat sempre una línia de negoci present a la institució”. El temps dirà com evoluciona aquesta línia de negoci “històrica” en l’àmbit de la salut. Restarem amatents. Per cert, existeix la possibilitat que el Centre d’Atenció Primària (CAP) el passi a gestionar de forma privada, per exemple, aquesta nova “marca” anomenada Baix Montseny Salut?
La incertesa que plana sobre el futur de l’hospital de Sant Celoni és possible avaluar-la com un efecte col·lateral de l’anomenat “model d’excel·lència de la sanitat catalana”. Un model en què l’aposta per la gestió mixta, pública i privada, ha assaonat el terreny perquè ara CiU, de la mà d’ERC, privatitzi (subliminalment) la sanitat, entesa com un servei públic i universal. Per tant, des de la CUP considerem que el debat obert (una altra vegada) al voltant del futur de l’hospital de Sant Celoni és una oportunitat per aclarir què hi passa (model de gestió, destí dels beneficis, usos privats, etc.) amb l’objectiu, primer, de garantir una sanitat pública i universal a tot el veïnat beneficiari i, segon, de debatre i qüestionar el model de gestió de la sanitat a Catalunya.