Dossier sobre neteja, residus i civisme

Sant Celoni està brut? El model de gestió dels residus i de neteja dels carrers és el més adequat? Totes les respostes a l'especial que a partir d'aquesta setmana rebreu a casa.

Dossier sobre neteja, residus i civisme CUP Sant Celoni i la Batllòria

A Sant Celoni i la Batllòria ha fallat el model de recollida de deixalles i la cura de l’espai públic. No s’han buscat solucions i la bola s’ha fet tan gran que ara és un clam popular: el poble està brut.

El model ha fallat perquè està basat en el voluntarisme. Deixar les bosses dins els contenidors, per exemple, és qüestió de voluntat. Però, per més que ho vulguem, no podrem deixar la bossa dins si el contenidor està desbordat. I l’èxit d’un model no es pot basar només en la bona fe. No n’hi ha prou amb la voluntat.

A més, l’actual model també és anònim. No se sap qui recicla i qui no. Tots paguem el mateix pels plats trencats, tots estem al mateix sac. Tant si recicles com si no, la taxa d’escombraries no varia.

Com podem fer-ho millor? Des de la CUP insistim des de fa molts anys que cal implementar un sistema que no és nou: la recollida de les escombraries porta a porta. S’ha demostrat que, juntament amb el pagament en funció dels residus que generem, és el que permet tenir un poble net, ordenat i que recicla de veritat. Sense illes de contenidors brutes i pudents. Un poble conscient de les seves deixalles i de la cura de l’espai compartit, que acaba tornant a sentir l’espai públic com un espai propi.

Vols llegir-lo? Clica aquí!

 

Cal implementar un sistema que no és nou, la recollida de les escombraries porta a porta, perquè s’ha demostrat que és el que permet tenir un poble net, ordenat i que recicla de veritat