El Ple celoní aprova la moció de condemna de la violència de l'1-O i la que insta a alliberar els Jordis

El Ple municipal extraordinari del 30 d'octubre va aprovar les mocions en relació amb la repressió política i judicial exercida sobre la voluntat del poble català de poder-se expressar a les urnes.

Ple municipal CUP Sant Celoni

El Ple municipal extraordinari del 30 d'octubre va debatre i aprovar dues mocions entrades per la CUP, el PDCat i ERC en relació amb la violència exercida per l'estat espanyol el dia 1 d'octubre i amb les posteriors detencions de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart.

Us deixem aquí els textos que la CUP va llegir al Ple en què condemna la repressió policial i judicial i exigeix l'alliberament immediat dels dos Jordis.

Contra la repressió policial en el referèndum de l'1 d'octubre del 2017

L’1 d’octubre perdurarà en la memòria com a moment històric de la nostra terra en primer lloc, per la unitat del poble, entenent-la com la millor força i mesura davant la defensa d’una voluntat comuna, que va mobilitzar-se massivament per exercir un dret primordial, però malauradament no tan sols per això, sinó també per l’estupefacció de rebre, de forma inexplicablement desmesurada, la violència i la repressió de l’Estat que ha negat des del primer moment el diàleg i l’escolta que requereix la veu del poble.

Però anem a passos. L’1 d’octubre va esdevenir llavors una jornada de defensa, no tan sols ideològica i nacional, sinó d’una llibertat d’expressió que en ple segle XXI hem vist vulnerada juntament amb drets fonamentals. I sí, en ple segle XXI, des dels nostres pobles, hem hagut d’aixecar les mans i cridar per defensar la democràcia. Hem hagut d’aixecar les mans i rebre, no tan sols als nostres cossos, els cops repressius de l’estat espanyol més franquista.

L’actitud pacífica que va adoptar el poble, que va haver de veure amb els seus propis ulls com la brutalitat de la Guardia Civil i la Policía Nacional feria desenes de persones, és d’una admiració absoluta. Ara bé, la condemna que fem té una raó indiscutible, i és el fet de poder assenyalar amb el dit els responsables, i aquells que s’ho miren, de la por i les ferides que van obligar-nos a construir un record de victòria dura i amarga. No hi haurà mai prou arguments per justificar la violència, aquesta violència emmarcada en el més cínic autoritarisme d’un estat que mai ha abandonat l’essència dictatorial que prohibeix la veu, no tan sols d’aquells que exigim el canvi, sinó també d’aquells que no hi creuen.

Sabíem que, malgrat la voluntat de normalitzar la jornada, no ho aconseguiríem. Les amenaces arribaven feia setmanes, i el poble, tot i el surrealisme d’acció en el nostre temps, es guardava l’alegria d’exercir el seu dret, va tractar amb cura les urnes i mantingué en secret les paperetes com si fossin matèria perillosa. Ara bé, malgrat que la necessitat d’organització segons els esdeveniments i l’excepció del moment unissin amb més força que mai la gent als nostres carrers, el poble en gran mesura no va preveure, comprensiblement, que abans de constituir-se les meses alguns ciutadans ja sagnarien i vessarien en llàgrimes la impotència.

Volem agrair, primer de tot, a totes aquelles persones que el dia 1-O van sortir a defensar els seus pobles i ciutats, aquells que van mantenir-se ferms i pacífics enfront de la injustícia promoguda per un estat que, clarament, no ens representa. Volem donar tot el nostre suport a les 900 persones que van viure el dolor a la pròpia pell. No volem al Cuerpo Nacional de Policía y la Guardia Civil als nostres carrers, i condemnem la brutalitat i la violència que vam viure el dia 1-O demanant la dimissió dels responsables dels fets lamentables que van succeir aquell diumenge. 

Exigim l'alliberament immediat dels presidents de l'ANC i Òmnium, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart

Jordi Sànchez i Jordi Cuixart s'han de considerar presos polítics, perquè el seu empresonament no ha respost a criteris legals sinó a un "ús ideològic del Dret". S’ha fet manifest que s'ha trencat el principi de la separació de poders a l’Estat espanyol, un ús partidista de la Fiscalia, la vulneració de drets fonamentals, la violació del dret al jutge predeterminat per la llei i un abús del Dret.

Segons els juristes del col·lectiu Praga (Defensa dels Drets Humans), els fets que han donat lloc a la imputació "no poden constituir un delicte de sedició, d’acord amb el Codi Penal vigent, sinó un lliure exercici del dret de manifestació". A més, l’Audiència Nacional (i el seu Jutjat Central d’Instrucció) no és el tribunal competent ni, per tant, el jutge predeterminat per la llei, sinó que "hauria de ser un jutjat d’instrucció amb seu a Catalunya".

Finalment, tampoc s’han donat els supòsits que la llei d'enjudiciament criminal i la jurisprudència constitucional exigeixen per dictar presó provisional. "És patent en aquest punt la manca de motivació de la interlocutòria: ni ha demostrat per què hi ha risc de fuga, ni com podrien els imputats haver materialitzat la destrucció de proves, ni com juga en aquest cas el risc de la reiteració delictiva, quan són milers i milers de persones les que voluntàriament es mobilitzen".

L’empresonament dels senyors Cuixart i Sànchez els converteix en presos polítics i situa l’Estat espanyol al mateix nivell d’altres Estats, com Turquia, que infringeixen drets fonamentals per motivacions polítiques, i que no respecten el principi de legalitat, cosa que els ha impedit d’entrar a la Unió Europea.

DIRIGIT A ICV:

Fins i tot el secretari general de Podemos, Pablo Iglesias, va acusar Mariano Rajoy de destruir la democràcia a l’Estat i va censurar la decisió de l’Audiencia Nacional (antic Tribunal de Orden Público) d’enviar a la presó Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. En aquest sentit va dir:

“Corruptos del PP libres. Independentistas catalanes presos. El PP y su Gobierno están destruyendo la democracia española”.

"Volem mostrar el nostre agraïment totes aquelles persones que l'1-O van sortir a defensar els seus pobles i ciutats de forma ferma i pacífica enfront de la injustícia de l'estat, i volem denunciar la retenció dels dos Jordis, tancats per motius ideològics"