La CUP presenta la seva proposta sobre el model de Policia Local
Arran dels últims successos que han tingut lloc a la Policia Local de Sant Celoni, en els últims mesos la CUP ha estat treballant una proposta sobre el model de Policia Local que volem per a la nostra vila. Us resumim seguidament la proposta i us adjuntem el text sencer que vam fer arribar a la premsa.
Cap a un nou model de Policia Local
En tot l’afer que envolta alguns membres de la Policia Local, des de la CUP no només ens volem fixar en les qüestions de compliment de la legalitat vigent, sinó també en el model de Policia, una Policia, òbviament, supeditada a les directrius polítiques.
En el passat Ple es va debatre la contractació d’un inspector com a nou cap de la Policia. Va ser força depriment veure com una decisió com aquesta, que l’informe de Pla de qualitat i millora del servei de la Policia Local del 2009 remarcava com a urgent per tal de redireccionar la situació interna del servei, ha necessitat 5 anys, dos alcaldes, tres regidors de Seguretat Ciutadana i dos equips de Govern. I a sobre haver-ho de fer amb un Ple extraordinari. La burocràcia és lenta; els polítics governants (aleshores i ara), poc valents? O poc àgils?
I alguns ens podran etzibar un irracional i recorrent “i vosaltres, què feu?”. Doncs a continuació expliquem breument els més de tres mesos en què hem estat recopilant diferents experiències, estudiant la realitat celonina i redactant un document sobre el model de Policia.
De la Comissió Política de Seguiment creada arran de les notícies que s’han anat succeint des del mes de setembre passat, i en què la participació activa de diferents grups ha estat força discutible, s’han extret tres propostes. Per la CUP, insuficients, valorades i treballades, però insuficients.
En primer lloc, edificar o millorar l’edifici de la Policia Local, amb greus desperfectes arquitectònics, cosa que compartim. Posem sobre la taula altres possibilitats, com el trasllat de les dependències a la Comissaria de Mossos d’Esquadra; compartir espai, coordinar-se optimitzar recursos. La població de Salt n’és un exemple de viabilitat.
En segon lloc, la Policia de proximitat, en fase molt embrionària en aquests moments per treure’n conclusions.
I la tercera proposta, la que ens portava al Ple, la contractació d’un nou inspector. Aprovada per unanimitat amb l’estranya abstenció d’ICV.
La tasca d’aquest nou inspector, molt clara. Redreçar el rumb d’un servei que ara mateix està qüestionat per la majoria de la població. Això sí, tot i votar-hi a favor, li demanem a l’equip de govern una calendarització de les tasques, quin serà el seguiment i quines les decisions polítiques. Ens fa dubtar la possible falta de valentia per prendre decisions així com la proximitat de les properes eleccions municipals. Que les urnes no us despistin, els carrers de Sant Celoni ja estan força arranjats.
I davant els dubtes que ens genera quina serà la situació passat aquest temps, la CUP ha treballat des del primer moment propostes en la lògica d’un nou model de Policia Local. El cas de Sant Celoni no és una excepció dins del mapa de policies locals de Catalunya. Un model força obsolet i opac que ha derivat en desenes d’incidents de tot tipus, amb poca intervenció política que no ha sabut respondre a les necessitats socials que s’han anat precipitant.
A les tres mesures amb què ha conclòs la Comissió Política de Seguiment els donaríem un temps d’aplicació per tal de comprovar-ne l’eficàcia, però, en cas que el problema persistís, passaríem a una quarta mesura que també s’ha aplicat a diversos municipis catalans amb molt bons resultats i que us passem a resumir.
Cap a un nou model de seguretat a Sant Celoni i la Batllòria: de la Policia Local al servei de vigilants locals i agents socials
Abordar un model de seguretat ciutadana des de l’esquerra implica cercar l’equilibri entre el dret a la seguretat col·lectiva i el dret a la llibertat de tots els ciutadans i l’actuació sobre les causes socials que generen la delinqüència i la inseguretat ciutadana.
Tenim el convenciment que no poden existir polítiques de seguretat eficaces si no s’eradiquen les lògiques derivades de l’actual sistema neoliberal (la pobresa, l’atur, la xenofòbia i l’exclusió social). Calen mesures de prevenció: treballar per eradicar la marginació social, la no-escolarització, les drogodependències, les desigualtats socials... Per això apostem molt per la prevenció en la nostra proposta política.
I és que l’acció policial no és incompatible amb aquestes accions preventives. Per assolir-ho calen uns cossos policials propers al territori, als barris i a la ciutadania, amb formació per fer front a les diferents situacions. Per tant des de la CUP defensem un Sistema de Seguretat Pública basat en tres eixos: (1) Prevenció i protecció social, (2) participació ciutadana i (3) eficiència policial (per exemple, amb una bona coordinació amb els Mossos d’Esquadra, ja que en l’actualitat hem pogut detectar una important dualitat de tasques).
Un model basat en primera instància en la prevenció amb el disseny de plans d’actuació amb la participació de tots els agents socials del municipi. Un model de seguretat ciutadana que coordini el Cos de Mossos d’Esquadra, Bombers, emergències sanitàries... amb l’objectiu que hi hagi un temps de resposta de 10 minuts davant possibles incidències. Així mateix, dissenyar un Pla Integral de Prevenció i Seguretat Pública amb la resta de serveis municipals que realitzen prevenció, com poden ser serveis socials, serveis educatius, els mateixos centres d’ensenyament, el projecte Tritó... En aquesta línia cal potenciar les figures de l’educador social, l’educador de carrer i els mediadors.
En segona instància, defensem un model basat en l’optimització i la coordinació de la seguretat ciutadana tot convertint el cos de Policia Local de Sant Celoni en un servei de vigilants municipals. Un canvi d’imatge que serà positiu tant portes enfora com portes endins. Aquesta fórmula, que necessita d’una innegociable col·laboració dels Mossos d’Esquadra, funcionaria amb base a la lògica que moltes de les tasques que passarien a ser titularitat dels mateixos Mossos ja les estan duent a terme actualment; concretament, les de seguretat ciutadana. Una policia desmilitaritzada i al servei de les persones.
Estem segurs que amb l’ajuda dels mateixos treballadors del cos de Policia Local i la seva bona tasca aconseguirem entre tots el millor model de Policia Local per a Sant Celoni i la Batllòria.