La CUP valora positivament la celebració de la consulta popular sobre la independència
Primer de tot valorem positivament que Sant Celoni hagi estat capaç d’organitzar i celebrar en poc més de dos mesos una consulta popular sobre la independència dels Països Catalans. L’esforç ha estat gran, els recursos minsos i els entrebancs importants.
La participació ciutadana ha estat positiva si tenim en compte que la consulta no era legalment vinculant, que no hi hagut el suport dels mitjans de comunicació nacionals (com a la resta d’eleccions), que cap institució no ha col·laborat de debò en la seva organització (ni tan sols l’Ajuntament de Sant Celoni, que es va limitar a incloure la informació de la consulta a l’Informatiu), que la CUP ha estat la única organització política que ha fet campanya real per alguna de les opcions i que la Plataforma organitzadora no ha estat capaç de fer una gran campanya de difusió i mobilització per diverses raons.
Tot i aquests entrebancs, més d’un 21% dels veïns i veïnes (inclosos els joves de 16 a 18 anys i les persones immigrades sense nacionalitat espanyola, que normalment no poden votar) es van mobilitzar a favor del dret a decidir dels Països Catalans i un 94% dels quals ho van fer a favor del dret a la independència. Aquesta important mobilització pel dret a l’autodeterminació, tant a nivell de Sant Celoni com a nivell dels altres municipis catalans on s’ha realitzat la consulta, no té precedents des de l’inici de la mal anomenada “transició democràtica”. Ha quedat pal·lès també que Sant Celoni té un volum molt important de ciutadans que estan convençuts que la independència dels Països Catalans és positiva, fet que demostra un avenç clar de les tesis independentistes en relació a fa uns anys.
La CUP també valora positivament la dinàmica que ha pres la vila en els darrers temps. A l’últim any s’han celebrat dues consultes populars, una afectava de forma directa Sant Celoni, la darrera, ens afecta en tant que catalans. Des de la CUP creiem que la participació popular ha de ser una eina per a radicalitzar la democràcia, per aprofundir-hi i les consultes poden ser útils en aquest sentit. Per a la participació però, cal una societat informada i responsable. Per tant, més enllà de treballar per celebrar consultes populars per a poder decidir sobre temes de gran rellevància, apostem de valent pel traspàs d’informació i de les nostres reflexions a la ciutadania.
En aquest sentit, des de la CUP fem autocrítica. Pel que fa a la consulta sobre la independència s’ha convençut als ja convençuts. El sector més jove de la població, que podien exercir el seu dret a vot per primera vegada, ha participat menys del que es podia esperar. El mateix ha passat amb les persones immigrades. Ni la població desencisada, ni els que no volen la independència. Per això, des de la CUP cal que reflexionem sobre com transmetem les nostres idees, els nostres arguments a favor de la independència dels Països Catalans i les nostres propostes. Cal reflexionar i millorar, perquè no hem aconseguit arribar a alguns d’aquells sectors que, n’estem convençuts, la independència també els afavoreix.
Així doncs, tot i que s’ha fet un pas important amb la celebració de la consulta, i estem contents dels resultats obtinguts, cal sobretot, que aprenguem d’allò que cal millorar.