La Ferreria, en perill
|
|
Mobilització popular i pacte institucional
La Ferreria constitueix, segons Sergi Travessa, membre de la comissió de Territori de la CUP de Sant Celoni, "un mosaic de 26 hectàrees de paisatges agrícoles i de ribera de gran valor al curs mitjà de la Tordera"; valors no només paisatgístics sinó d'espai inundable, patrimonials --elements catalogats com l'Hostal i la Ferreria així com el camí Ral-- i un espai de lleure per als veïns de la Batllòria --nucli agregat a Sant Celoni--. També esdevé l'únic punt de connexió entre el Montseny i el Montnegre. "Paisatge, natura i història conflueixen en aquest paratge", resumeix Travessa.
El projecte de construcció d'un gran polígon industrial i logístic --que a la pràctica suposaria que tota la riba de Santa Maria de Palautordera a Hostalric quedés edificada-- va provocar que a finals dels 90 la Coordinadora per a la Salvaguarda del Montseny aconseguís aturar de manera temporal el projecte. Actualment, i de nou amb l'amenaça sobre la taula, la CUP encapçala una mobilització popular que compta amb el suport de la mateixa Coordinadora, la Plataforma Món amb Seny o el Casal Quico Sabaté.
En les passades eleccions municipals la CUP es va presentar per primera vegada i va esdevenir la tercera força i totalment decisiva amb dos regidors. Després de la decisió de l'Assemblea d'Unitat Popular es va aprovar un acord d'investidura amb CiU que va posar fi a 18 anys d´alcaldia de Joan Castaño (PSC). Entre els punts acordats hi havia, tal com recorda Sergi Travessa, "el compromís de desclassificar la Ferreria i la Verneda si no hi ha impediments legals i estudiant les possibles responsabilitats patrimonials que puguin derivar-se". En aquests moments s'espera un dictamen jurídic encarregat a la Universitat de Girona, però mentre el govern municipal aposta per un acord amb els promotors, la CUP exigeix la seva total preservació, afirma Travessa.
Per la formació independentista "la desclassificació de la Ferreria no vol ser un fet aïllat, i per tal de recuperar la Tordera es treballa per presentar un document de creació d'un parc fluvial i agrari". En aquest sentit Sergi Travessa ens explica que "parteixen de la base d´un informe de la Coordinadora de l'any 2002 que va ser desat en un calaix pels responsables municipals". Aquest informe va comptar amb el suport de 1.000 signatures i també va ser recolzat per un dictamen realitzat per la tècnica de Patrimoni Natural del mateix consistori.
La propera cita és una rua de carnestoltes reivindicativa el 2 de febrer. Vestits de pagesos i pageses realitzaran una nova acció per conscienciar la població de la importància de l'espai i sobretot pressionar l'Ajuntament.