Una cua a l'hospital, tret de sortida de la campanya en defensa del sector públic
Una trentena de persones ens hem trobat davant de l'hospital per fer una cua molt llarga amb l'objectiu de denunciar les retallades que s'estan portant a terme i la situació dels treballadors de l'Hospital de Sant Celoni. Us adjuntem el manifest que hem llegit així com l'agenda de la campanya.
Defensem els serveis públics bàsics!
Plantem cara a les retallades socials
Els serveis públics i socials es van conquerir per satisfer les necessitats de les persones, no pel comerç i el benefici econòmic, i no es poden regir per criteris de rendibilitat sinó d'interès social. D'accés universal, i mantinguts per una fiscalitat solidària, representen els drets més significatius assolits pels ciutadans a través de la història i són indispensables per lluitar contra les desigualtats socials i territorials.
La provisió dels serveis públics s’ha de desenvolupar amb base a les necessitats de tothom, i no en la seva capacitat de pagament segons les lleis del mercat. Els drets socials no han de ser liberalitzats ni privatitzats.
Estem patint una ofensiva neoliberal, per part de tots els sectors governamentals, en contra dels Serveis Públics, tots ells estan aplicant polítiques de privatització i de liquidació de l'Estat del Benestar. En aquest sentit els dirigents econòmics i polítics estan instant al Govern de l’Estat a privatitzar tot el que pugui estar controlat per empreses privades.
Cal posar en evidència que l'ofensiva privatitzadora, a més a més dels sectors socials bàsics com la sanitat, l'educació i el sistema de pensions, s'estén també al territori i la distribució de l'aigua, els transports urbans i el ferrocarril, els mitjans de comunicació, l’energia i les telecomunicacions, i altres sectors ja privatitzats. Fets que darrerament els mitjans de comunicació presenten com a inevitables i part de la ciutadania també.
Només si els ciutadans i ciutadanes estem informats i actuem organitzats podrem aturar aquesta ofensiva i reconduir el procés cap a una restauració d'uns Serveis Públics controlats democràticament per part de la ciutadania. Volem uns serveis no únicament 'públics', sinó també gestionats amb la participació dels usuaris i usuàries, treballadors i treballadores, deslliurats de la tutela dels buròcrates i/o tecnòcrates. Volem també uns serveis públics que respectin plenament els drets laborals dels que hi treballen, tant en salaris com en condicions de treball, i denunciem que les externalitzacions i subcontractacions perjudiquen tant treballadors com a usuaris.
Els serveis públics al Baix Montseny: el cas de l’Hospital de Sant Celoni
Un exemple d’aquest procés l’estem observant a l’Hospital de Sant Celoni. La nostra comarca pateix un dèficit històric en nombre de llits hospitalaris i en especialistes. Fa anys que la població del Baix Montseny reclama millores en el servei d’urgències de l’Hospital i que s’hi incloguin els serveis d’atenció d’urgències de ginecologia, pediatria i oftalmologia.
A aquest dèficit històric, cal afegir-hi els efectes que tindrà sobre la població usuària de la salut pública les mesures resultants dels plans de reducció de despeses, a què obliga la retallada de recursos procedents del Servei Català de la Salut.
A la comarca també han estat anys de promeses polítiques. Fa dues legislatures vam veure diverses fotografies de la consellera de Salut d’aleshores amb l’alcalde de Sant Celoni firmant convenis en què s’afirmava la construcció imminent d’un nou hospital al Baix Montseny. En la passada legislatura, l’equip de Govern de Sant Celoni de CiU va intentar vincular la construcció del nou hospital a la futura Àrea Residencial Estratègica (ARE), per simples interessos polítics. I ara ens volen fer creure que l’hospital de Sant Celoni està sobredimensionat i dóna massa serveis.
En l’últim any l’Hospital de Sant Celoni s’ha ajustat el cinturó i ha anat reduint diferents aspectes que han malmès la qualitat del servei que ofereix. El gerent de l’Hospital, escollit pel president del Patronat de l’Hospital, càrrec que ocupa l’alcalde de Sant Celoni, va amenaçar fa mesos el comitè d’empresa amb la possibilitat d’eliminar 80 llocs de treball més si no s’acceptaven un seguit de mesures que atemptaven clarament contra la línia de flotació dels seus drets com a treballadors, exigint un augment d’hores a treballar i una rebaixa del salari. Aquest ERO de 80 llocs de treball hauria situat l’Hospital molt per sota dels serveis mínims necessaris, posant en risc fins i tot el seu futur. Els treballadors de l’hospital, forçats per la situació, van acceptar finalment les mesures ofertes pel gerent de l’hospital.
Agenda d’actes
Dissabte 21 de gener
12.00. Presentació de la campanya amb una performance davant de l'hospital.
Divendres 27 de gener
20.00. Projecció de La cuadrilla, de Ken Loach.
Denúncia de les privatitzacions dels ferrocarrils que es van portar a terme a Anglaterra a mitjans de la dècada dels anys 90.
Ateneu, Sala Petita.
Dissabte 28 gener
12.00. Xerrada “Anàlisi global del capitalisme”, amb el professor Andrés Piqueras (Universitat Jaume I).
Sala Bernat Martorell
Divendres 10 febrer
20.00. Projecció de Sicko, de Michael Moore.
Ofereix un punt de vista molt crític sobre el sistema de salut dels Estats Units, en què destaquen especialment les grans companyies de serveis de salut nord-americanes.
Ateneu. Sala Petita.
Dissabte 11 febrer
17.30 h. Xerrada “L’àmbit sanitari català”, amb el Dr. Rei (Hospital de Sant Celoni), un representant de Dempeus per la Salut Pública i un membre del CAP de Breda, que ens parlarà de la seva protesta.
Sala Bernat Martorell.
19.00. Performance contra la crisi. Plaça de la Vila.
20.30. Sopar a la Sala Bernat Martorell.
Dissabte 25 de febrer
Hora per confirmar. Xerrada 'Les retallades i el desmantellament de l'Estat social', amb Marco Aparicio (Universitat de Girona).
Sala Bernat Martorell.