Realment hi ha voluntat política per coordinar els municipis del Baix Montseny?
Al Ple del 25 de maig passat vam donar un sí crític a la moció d'ERC per coordinar els municipis del Baix Montseny.
Pel que fa a la moció presentada per ERC al Ple del 25 de maig sobre la coordinació dels municipis del Baix Montseny, des de la CUP vam exposar que hi votaríem a favor, però que el nostre sí era un sí crític. Per què?
Per nosaltres és necessari connectar els municipis de la mateixa manera que la gent circula lliurement d’un poble a l’altre. Així ho hem defensat al nostre programa electoral i al Ple cada vegada que n’hem tingut l’oportunitat i així ho continuarem fent. Però tenim la sensació que es vol començar la casa per la teulada. Es vol crear un òrgan administratiu de coordinació tot i que l’ingredient principal necessari perquè la coordinació entre els municipis del Baix Montseny sigui una realitat és voluntat política.
Exemples que ens fan dubtar d’aquesta voluntat política
> En breu s’iniciarà l’estudi estratègic que serà l’avantsala del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal que Sant Celoni té pendent. Ens agradaria saber si s’hi parlarà del Baix Montseny. Perquè al POUM de Palau, revisat fa poc temps, no s'hi va treballar en clau Baix Montseny. Ara està en marxa el de Sant Esteve, es tindrà en compte aquesta mirada àmplia i conjunta que hauria de ser el Baix Montseny?
> Es farà un carril bici que anirà de la gasolinera de Palau a l’estació de Renfe. Els ajuntaments de Palau i Sant Esteve s’han reunit per veure si es pot allargar el carril fins al poble del costat separat per pocs metres? Dubtem de si s’ha pensat en la millora de la mobilitat de la zona i que afecta tots tres municipis, entre ells Sant Celoni.
> Quin sentit té que en pocs quilòmetres quadrats s’hagin construït tres camps de futbol de gespa artificial, a la Batllòria, Gualba i Sant Celoni?
> I que la Batllòria encara no estigui connectada amb Sant Celoni per als usuaris de bicicletes i per als vianants? Per fi ja ho està amb Riells, però encara no amb Sant Celoni.
> Tot i això, en la legislatura anterior es va connectar l’EDAR (Estació Depuradora d’Aigües Residuals) de la Batllòria amb la depuradora de Riells. És el que tenia sentit i, tot i això, va costar molt. Va ser a instàncies de la Coordinadora per a la Salvaguarda del Montseny i la feina de la CUP que finalment es va poder fer la connexió lògica entre la Batllòria i Riells, i no amb Sant Celoni.
> A la moció, a la part d’exposició dels motius, en el penúltim paràgraf s’explica que el novembre del 2015 es va fer una trobada d’alcaldes i regidors del Baix Montseny. Hauríem agraït que s’hagués puntualitzat que la trobada va ser d’alcaldes i regidors als equips de govern. Nosaltres, la CUP, el PSC i ICV, també som regidors del Baix Montseny i no hi vam ser convidats. Per tant, també llancem aquesta reflexió: es poden teixir complicitats sense comptar amb tothom?
El debat necessari sobre l’organització territorial
Falten poc més de tres mesos per a un referèndum que ho pot canviar tot. Aquest, necessàriament, haurà d’obrir un procés per reflexionar i replantejar quin país volem. I entre les qüestions que s’hauran de debatre hi ha l’organització territorial. Ens valen les actuals comarques? Ens valen els Consells Comarcals? I les Diputacions? Més enllà de treballar per la identitat d’una zona, que compartim i vivim, trobem que és prioritari invertir els esforços a fer polítiques conjuntes en lloc de dotar-nos d’estructures organitzatives.
Es vol crear un òrgan de coordinació, però l’ingredient principal perquè la coordinació entre els municipis del Baix Montseny sigui una realitat és voluntat política